Christer, Carina & Matilda’s New York

– ”Ni som är så ofta i New York, vad man absolut inte får missa när man skall dit?”.

Den frågan får vi ganska ofta. Så här är några av våra favoritställen när Times Square är avklarat.

Vår plats på Manhattan är de södra delarna kring East Village, där vi trivs som bäst. Färre H&M-butiker och fler endollars pizzaslice-ställen.

 

Fast vårt bästa tips är nog ändå ”skit i alla måsten och bara gå ut och…upptäck!!!”

 

Christer, Carina & Matilda

Teater / dans / upplevelse

Sleep No More

Du checkar in på det uppdiktade hotellet McKittrick Hotel i Meatpacking och förflyttas till 30-talet. Sedan följer tre helt obeskrivliga timmar av upplevelser. Sleep No More är en föreställning där man kombinerat Macbeth med Hitchcockfilmer i en 9.000 kvadratmeter och 100 rum stor teater som du rör dig fritt i. Ingen – varken skådespelarna / dansarna eller publiken – pratar under hela föreställningen. Istället får du själv bestämma vilka karaktärer du vill följa och göra din egna tolkning. Allt ackompanjerat av supersuggestiv musik.

Det här var tveklöst något av det mest fantastiska / förbryllande / vackra / frågeväckande vi någonsin sett på en teater. Rekommenderas verkligen!

 

530 West 27th Street, Meatpacking

Museum

Museum of the Moving Image

I en lite ruffig del av Queens ligger det nya filmmuseet Museum of the Moving Images. Att gå runt på museet känns nästan lite som en scifi-film med de kritvita väggarna i ibland lite underliga vinklar.
Bland utställningarna finns en hel de interaktiva delar där man själv kan få testa på olika delar av filmyrket på ett kul sätt. När vi var där hade man dessutom en utställning kattfilmer på internet. Så det är långt ifrån ett uppnäst och fisförnämt museum.
Museets uteplats i anslutning till fiket har (så klart) vitt platsgräs.

36-01 35 Avenue, Queens

Fik

The Grey Dog

The Grey Dog är ett skönt och avslappnat fik som har öppet från tidig morgon till sen kväll. Man finns på tre ställen på Manhattan, men vi höll oss till deras fik på University Place. Ljudnivån är hög (jäääääklar va amerikaner kan snacka!) men stämningen är superskön. Extra plus för att man får hjälp med att hitta ett ledigt bord medan man står i kö att beställa. Frukost-quesadillan rekommenderas!

90 University Place

Pizza

Roberta’s pizza

Mitt ute i ingenting i Brooklyn, i ett industriområde, jämte den söndriga bankomaten, bakom ett vägg i korrugerad plåt. Det går inte att boka bord och du sitter på träbänkar. Välkommen till Roberta’s Pizza.

Du kan tacka oss efteråt.

 

261 Moore Street, Brooklyn

Burgare

Burger Joint

Ett dolt och halvhemligt hamburgerställe inklämt bakom ett draperi på lyxhotellet (!!) Le Parker Meridian. Dom har i princip plockat ner ett gammalt sunkställe och monterat ihop det inne i ett lyxhotell. Superskönt. Och väldigt väldigt annorlunda.

 

119 West 56th Street

Hot dogs

Crif Dogs

Vårt favoritställe för hot dogs i East Village. Ser ut som man går ner i ett soprum och personalen är löjligt halvotrevliga. Precis som det skall vara helt enkelt. Deras Chihuahua-korv är grym. Och telefonboxen i lokalen är en hemlig dörr in till en lönnkrog.

 

113 Saint Marks Place

Mexikanskt

Tacombi

Skönt taco-ställe i laidback område i Nolita. Gammalt garage där dom går tacosarna från en gammal folkabuss.

 

267 Elizabeth Street

Fika

Momofuku Milk Bar

Crack Pie. En kolapaj så god att den borde innehålla crack. Eller varför inte cereal milk? Mjölk som smakar exakt som den sista mjölken i tallriken smakar när man äter flingor. Skruvat och gott i ett pyttepyttelitet st’lle som är lätt att missa.

 

Hörnet 13th street / 2nd avenue

Donuts

Doughnut Plant

Sanslöst goda handgjorda doughnuts. Ligger lite off nere i Lower East Side så du får jobba lite för det. Men dom är såååå värda det jobbet.

 

379 Grand Street

Museum

Tenement Museum

Det här är museet man hittade av en slump bakom en vägg i en igenbommad butik. En gång i tiden var området runt Tenement Museum världens mest tätbefolkade område. Det var hit alla fattiga immigranter först hamnade när dom anlänt. Museet består av ett antal lägenheter som visar hur personerna som levde där en gång i tiden hade det. Och det är inte en polerad historia som visas upp, för lägenheterna lämnades i princip över en natt och bommades igen. Spännande och annorlunda.

 

97 Orchard Street

Burgare

Bareburger

Ekologiska burgare, grymma skakes och skön personal. Bareburger i East Village är vår favorit när det kommer till burgarhak. Dom finns dock på flera ställen runt om på ön.

 

Hönet Andra avenyn och Femte gatan

Burgare

Shake Shack

Kön till original-Shake Shack i Madison Square Park är stundtals komiskt lång. Om Bareburger är vår favorit för ”riktiga burgare” är Shake Shack snabbvariant-favoriten. Fast snabb och snabb… Men den kön… Men burgarna har ändå sin tjusning. Och deras shakes (som kallas concretes) är riktigt grymma!

Finns på flera platser runt om på ön.

 

Madison Square Park

Godis

Economy Candy

En butik som ser ut som om ägaren leder av svår godishoarding-syndrom. Godis från golv till tak. På varenda kvadratcentimeter finns godis av alla de sorter. Lördagsgodis-bonanza!

 

108 Rivington Street

Street art

Bowery mural

Den stora väggen på hörnet Bowery och Houston byter skepnad hela tiden. Inte riktigt ”rå streetart” kanske eftersom innehållet på väggen är organiserat, men det är riktigt grymma artister som gör verken. Gå förbi och kolla hur väggen ser ut just nu!

 

Hörnet Bowery och Houston

Fika

Eileen’s Special Cheesecake

En trång dörr leder in till ett trångt litet fik. Och längst där inne ett glasskåp fyllt med cheesecakes av alla sorter. Och några steg ännu längre in, inne i bageriet, där står Eileen och bakar.

 

17 Cleveland Place

Superhjälteprylar

Brooklyn Superhero Supply Co

Om du har det minsta barnasinne kvar är den här skruvade butiken oslagbar. Butiken är fylld med allt en superhjälte kan behöva, inklusive ett stort cape-sortiment som man väldigt gärna får testa i vindsimulatorn.

Egentligen är butiken en fasad för de riktiga superhjältarna – grannskapets kids – som intäkterna går till. De sjukt skruvade produkterna bekostar en massa fritids- och sommaraktiviteter.

Om du har tur får du ta en titt in i det hemliga rummet…

 

372 Fifth Avenue, Brooklyn

Utomhusbio

Movies with a view

Att sitta i en park i Brooklyn och titta ut över Manhattan och titta på filmen Manhattan (eller ”höjdaren” Sharknado som vi också sett där).

Om du är i New York på sommaren är utomhusbion i Brooklyn Bridge Park en riktigt skön avslutning på kvällen. Gratis, men köp gärna godis och dricka i stånden för att stödja grejjen.

 

Brooklyn Bridge Park

Standup

EastVille Comedy Club

EastVille Comedy Club är så långt ifrån glas och krom man kan komma. Standupen levereras istället nere i en svart rätt så rejält sunkig källarlokal.

Betala i dörren, in med folket och så bränner man av fyra-fem komiker. Du förväntas köpa halvsunkig öl eller halvsunkiga drinkar. Och man serverar halvsunkig mat. Förvänta dig inget annat än sjukt kaxig standup. Och ont i magen. Av skratten då, för maten äter du nån annan stans.

Sätt förresten upp dig på deras mailinglista när du är på väg till stan. Dom brukar vara bra på att ge bort gratis inträde till sina prenumeranter.

 

 

85 East 4th Street

Dumplings

Vanessa’s Dumplings

Förväntar du dig ett leende eller ett intressant samtal med kocken? Fel ställe… På Vanessa’s beställer du vad du ska ha. Sen får du det. Oftast i en styroform-låda med soyan i miniförpackning. Och jag kan verkligen uppskatta det. Det är rakt, ärligt och gott utan krusiduller. Men som sagt, förvänta dig inte ett leende.

220 E 14th Street

Rundtur, härarbete

Staten Island Ferry

Lämna öns hets och ge dig ut på vattnet en stund. Att se Manhattan från floden är maffigt.

Färjan till Staten Island är gratis och utan några som helst frills. En liten servering finns ombord, men det är allt – det är trots allt en pendlarbåt för de boende på Staten Island.

Du kommer se Frihetsgudinnan, men inte på jättenära håll.

Staten Island-färjan är förresten ett skönt ställe att jobba på om du är i stan för att ”härarbeta”.

Battery Park

Arkitektur, härarbete

Rose Main Reading Room

Rose Reading Room längst upp i New York Public Library är min favoritplats för att sitta och jobba. I den maffiga miljön med ljuskronor, tunga ekmöbler sitter hundratals människor och arbetar. Och det är knäpptyst. Dessutom riktigt bra gratis riktigt bra wifi.

Att rummet hade en central plats i Ghost Busters gör ju inte saken sämre!

 

Fifth Avenue / 42nd Street

Parkhäng

The Highline

Parken uppe i luften. Gammal upphöjd järnvägslinje som räddades undan skrotningsdöden och fick nytt liv som lugn och skön park. En av New Yorks absoluta höjdpunkter!

 

Meatpacking

Mac & cheese

Sarita’s Mac & Cheese

Mac & Cheese. Och inget mer. Så enkelt, så bra. Testa deras sampler plate. Åtta olika varianter i en panna.

 

345 East 12th Street mellan 1st och 2nd Avenue

Improv-teater

Upright Citizens Brigade

Standup-klubbar är kul, men en kväll med improv-teater på Upright Citizens Brigade Amy är snäppet bättre. Amy Pohler var med och startade stället. Varje kväll är det fullt i kvällsschemat med timslånga improv-föreställnigar. Fem dollar i dörren och du är inne.

 

Hells Kitchen: 555 W 42nd Street
East Village: 153 East 3rd St

Promenad

Brooklyn Bridge

Från Brooklyn Bridge ser du Manhattan (och för all del Brooklyn) från ett annat håll. Skön promenad som landar direkt in till Brooklyn Bridge Park och Dumbo. Prickar du in rätt dag pågår dessutom matmarknaden Smorgasburg i Dumbo.

Bagels

Tompkins Square Bagels

Att gå till Tompkins Square Bagels och köpa helt nygjorda bagels tidigt tidigt på morgonen innan East Village har vaknat. En sån njutning!

Utsedda till New Yorks godaste bagels. Vad vet jag, men jag har svårt att tänka mig att dom kan bli godare.

 

165 Avenue A

Galleri

Leica Gallery

Leica Gallery ligger mitt framför ögonen men ändå är det så få som känner till det. Gå in i den anonyma dörren på 670 Broadway och be portvakten om att få åka upp till galleriet.

Här är det nästan alltid riktigt fina utställningar och inträdet är alltid gratis.

Men kom inte ens på tanken att plocka upp kameran eller mobilen inne på galleriet. Du åker ut med tysk precision.

 

670 Broadway

Vintage-kläder

Metropolis Vintage

För den som är ute efter de där perfekt slitna läderkängorna eller en snygg mockajacka är Metropolis Vintage ett bra ställe att kolla in. Är det bandtröjor du är ute efter har du ocksåkommit rätt. Ganska dyrt, men fyndnivån är ofta hö. Och personalen är sådär härligt New York-uttråkade.

 

43 3rd Avenue

Inlagt och hipstrigt

The Pickle Guys

Om man sett pickle-sketchen i Portlandia är det lite svårt att hålla sig för skratt när man går ner för rampen till det före detta garaget i Lower East Side till The Pickle Guys. För här picklar man allt.

Men faktum är att det är riktigt riktigt gott. Här är inte en inlagd gurka bara ”en inlagd gurka”. Här finns det istället en hel rad olika sorters inlagd gurka. Och paprikor. Och tomater. Och persikor. Och…ja du fattar. Helt enkelt ”WE CAN PICKLE THAT!

 

49 Essex Street

Toaletter

Apple Store

Apple Store-burikerna är alltid snygga och kul att besöka. Förutom Apple-prylarna brukar det pågå en massa gratis föreläsningar och annat intressant. Men en av butikernas dolda features är deras toaletter. Inte för att dom är futuristiska på något sätt, men för att dom alltid är fräscha. Och det är aldrig något snack om att man går in i butiken bara för att använda toaletten. Att ställena har hysteriskt bra gratis wifi gör ju inte saken sämre.

 

Finns på flera platser i stan

Parkhäng

Central Park Conservatory Garden

Att bara sitta och softa på en parkbänk med en bok är underskattat. Vår absoluta favoritplats i den enorma Central Park finns i parkens norra ända vid Central Park Conservatory Garden. När sommarvärmen blir allt för olidlig (och det blir den snabbt i New York) är de lummiga promenadstråken där träden sedan länge skapat ett naturligt tak en perfekt plats. Dessutom är det en av parkens lugnare platser.

 

Norra Central Park

Hyrcyklar

Citibike

Tro’t eller ej, men det går faktiskt riktigt bra att cykla i New York (säger jag som blev påkörd av en Rolls-Royce senast jag testade…).

De senaste åren har man byggt upp ett rejält system med cykelbanor, även om man inte direkt är ett Amsterdam eller Köpenhamn än på långa vägar. Och så har man fått till det med hyrcyklar. I New York heter systemet Citibike. Så varför ner och trängas i tunnelbanan? Cykla!

 

Finns över hela stan

Cykel- och löprunda

The Central Park Loop

Tidigt på morgonen varje helg samlas New Yorks cyklande weekend warriors i Central Park för att rulla runt den en mil långa, och för bilar avstängda, rundan ”The Loop”. Om du är på besök i stan, hyr en cykel hos en uthyrare och njut av att vakna upp på ett riktigt skönt sätt du också.

The Loop funkar lika bra för löpare. Och vill du så finns det några kortare rundor inne i parken också.

 

Central Park

Parkhäng

Governors Island

Efter ett kort hopp med färjan från Battery Park kommer du fram till Governors Island och lugnet infinner sig. Manhattan är så nära att du nästan kan ta på den, men ändå är det underbart lugnt och stilla på ön. Du tar dig runt till fots eller med Citibikes, som finns på flera ställen runt ön. Ta en bänk och sätt dig och läs och titta ut över Frihetsgudinnan eller södra Manhattan. En favorit-ö helt klart!

Parkhäng

Washington Square Park

Washington Square Park är en av våra favoritparker att…bara vara. Massor av bänkar att sitta och läsa på eller bara att ta det lugnt och titta på människor. Här har vi träffat flera spännande människor, bland annat Reina som vi har med i 101 Snaps.

Så ta med en bok eller nåt gott från restaurangerna runt omkring och bara koppla ur. Ta det lugnt och häng.

 

Washington Square Park

Street art

East Village Mosaic Trail

Stolparna i East Village berättar stadsdelens historia med hjälp av mosaic. East Village Mosaic Trail är skapad av Jim Power. Mosaikerna har fascinerat oss sen länge och ett år hade vi en person vi ville träffa – Jim Power. Och så visade det sig att vi bodde granne med honom. Snacka om New York Moment!

Strosa runt i East Village så ser du stolparna. Andra avenyn runt St Marks Place är ett bra ställe att börja på. Om du ser Jim och hans hund Jessie Jane så säg hej och snacka lite med honom. Han är verkligen en skön lirare som varit med om en hel del.

 

East Village

Street food

Smorgasburg

I New York finns alla världens smaker och på Smorgasburg finns dom alla samlade på en och samma matmarknad. Supertrevligt och jäkligt gott. Åk dit och bara njut, av såväl maten som de sköna människorna.

Markanden är bara på vissa dagar och flyttar runt lite då och då, så kolla på deras hemsida innan du åker dit.

 

Brooklyn

Parkhäng

Brooklyn Bridge Park

För inte så länge sedan var detta ett område som bara gjorde knarklangare lyckliga. Nu ombyggt till en superfin och mysig park alldeles vid floden med suverän utsikt över Manhattan. Helt klart värt ett besök. Och när du tröttnat på parken är det bara att ta en promenad i Dumbo.

 

Dumbo

Loppis

Brooklyn Flea

Brooklyn Flea är en marknad som arrangeras på olika platser runt om i Brooklyn. Vi brukar alltid gå dit minst en gång när vi är i New York fö att kolla runt. Om du inte är sugen på loppis-fynd finns det oftast en hel del god mat också. Och så kan du handla snygga tshirt och prints från kompisen och cykelkonstnärinnan Taliah.

Alla sköna karaktärer på marknaden ingår utan extra kostnad.

 

Brooklyn

Frukost / diner

Bubby’s

Få saker kan vara så typiskt amerikanskt som cherry pie. På Bubby’s hittar du både det och andra pajer som helt enkelt är…to die for! Och går du hit får att käka frukost, se verkligen till att beställa grits.

 

120 Hudson Street + 73 Gansevoort Street

Vegansk glass

Blythe Ann’s

STÄNGT

Detta lilla hål i väggen, utan någon uppenbar skylt utanför som leder dig rätt, specialiserar sig på vegansk glass. Valen är många och du kan inte lämna stället utan att ha testat deras kaksmetsglass. Oavsett om du är vegan eller inte.

 

516 East 6th Street

Street art

Joe Strummer Mural

1981 genomförde The Clash 17 spelningar på Bonds International Casino och musikhistoria skrevs. Väggmålningen i East Village dök upp 2003, året efter Clash-frontmannens död. Den har genomgått många faser, men är fortfarande ett måste-besök för musiknördar.

 

Avenue A & 7th street

Street food

Red Hook Lobster Pound

Red Hook är ett område av Brooklyn som är skönt befriat från allt som är ”turist-glättigt”. Tänk mer…industriområde. Och där finns Red Hook Lobster Pound. Du går in i ena garaget för att beställa din lobster roll. I garaget jmte kan du sitta på picknick-bänkar och äta. Allt serverat med läsk och chips från Maine.

Stället är lite halvbökigt att ta sig till, men väl värt besväret om du vill hitta bättre lobster rolls än kedjevarianten på Luke’s Lobster.

 

284 Van Brunt St, Brooklyn

Rundtur

Walking food tours

Att gå på en promenad-mattur är ett superskönt sätt att få smaka på de olika områdenas mat. Du går runt i en liten grupp med en kunnig guide som tar dig med till olika intressanta, och goda, restauranger.

 

Olika platser

Rundtur

The Ride

Om du har barn med är The Ride en skitkul grej. Det här är en rundtursbuss med fönster bara på ena sidan och en läktare inne i bussen.Allt guidas av två ”resledare” som ger en rejält annorlunda rundtur. Och med interaktion med utsidan. Och att det avslutas med att bussen sjunger New York, New York för hela Times Square gör det ju inte sämre.

 

Times Square

Boende

Yotel

Yotel var en kul upplevelse. Rummen är supersmå, lite som lyxiga båthytter. Men dom har allt man behöver och det är verkligen snyggt. Skön personal och gratis donuts (!). Att äta frukost på deras takterass (som trots namnet faktiskt bara är några våningar upp) är en skön start på dagen. Och sist men inte minst – deras automatiska väkrum som sköts av en futuristisk industrirobot. Jag gillade Yotel!

 

10th Avenue & West 42nd Street

Boende

Soho Grand

När vi firade vår 10-åriga bröllopsdag bodde vi på Soho Grand. En sån upplevelse! Utsikten över staden var fenomenal, personalen riktigt bra – inklusive de biffiga dörrvakterna med heltaturerade armar) och stämningen lugn och behaglig. Och så läget! Några steg bort och du är mitt inne i Soho. Rekommenderas, även om det ofta är väldigt dyrt.

 

310 West Broadway

Boende

Airbnb

Om vi stannar längre än en vecka i stan brukar vi hyra en lägenhet i East Village. Att slippa hotellrummet och istället bo i en riktig lägenhet har gjort halva grejen för oss. Tidigare var det lite halvshady att hyra privat och man fick smussla en del, men i och med Airbnb (hej digitaliseringen!) är allt enklare och öppnare. Så skippa turistgrejen och hyr en lägenhet istället!

 

Där du vill

Sightseeing

Top of The Rock

”Åka upp i Empire State Building måste man ju!”. Okej. Nu har du tänkt tanken.

Släpp den nu, och åk till Rockefeller Center och åk upp till Top of The Rock längst upp i huset istället. Köerna är betydligt bättre men ännu viktigare – utsikten slår Empire States med hästlängder. Om du vill få de där grymma fotona är det bara att åka upp när solen börjar gå ner.

Har du tur får du se nån kändis på bottenvåningen på väg till NBC’s studios som är i samma hus.

 

30 Rockefeller Center

Sightseeing

Helikopter-rundtur

Det är långt ifrån billigt, men jäklar en sån upplevelse det är att flyga helikopteroch sen Manhattan från ovan.

Vi har flugit två gånger med Liberty Helicopters, men om vi förstår saken rätt så är deras konkurrenter i princip identiska. Tänk på att du måste boka i förväg.

 

Downtown Manhattan Heliport, 6 East River Piers

Spelhall

Two Bit’s Retro Arcade

Nedsläckt lokal, arkadspel och flipperspel från barndomen. Ibland är allt man behöver att få mata quarters in i en maskin och spela Pacman och Defender.

 

153 Essex Street

Tips

Ett annat New York

Bloggen som blev en bok. Istället för de vanliga guideböckernas trista tips berättar man om ställena man som turist knappast skulle hitta till annars. Grymt bra och kul tips. Om du skall till New York, ta några timmar och kolla igenom sajten. Eller köp boken.

Recensioner

Yelp

Får i ulvakläder? Gå in på Yelp.com innan du tänker dig en kväll ute på stan så får du snabbt ärligt svar på om restaurangen är något att ha eller bara suger. Användarskapade recensioner man litar på.

Inspiration

Humans of New York

En av webbens varmaste sajter / Instagram-flöden / Facebook-konton. Brandons bilder, och berättelser, som lyfter fram helt vanliga New York-bor berör. Mänskligt, varmt, underbart.

Resefoto

101 snaps

Sommaren 2012 spenderade vi en skön vecka i Maine och tre stekheta i New York. 101 Snaps blev resultatet – 101 bilder och stories –“ bland annat mötet med gatupoeten The Poet (mannen på bilden).

Resefoto

Snap! Snap! Snap! Nyår ’12

2012 firade vi nyår i New York. Det här är vår samling bilder och stories från veckan.

Resefoto

Snap! Snap! Snap!

Fem veckor i juli 2011 med en massa spännande möten blev till 100 bilder och stories. Allt samlat på min sajt Snap! Snap! Snap!

Bilderna och berättelserna ställdes ut som en fotouställning på Urban Outfitters i Stockholm i december 2011.

Comments

Leave a Reply